Astrid in Spanje!

Lesje spaans

Het is vandaag alweer 2 weken geleden dat ik een stukje heb geschreven hier, dus het wordt weer eens tijd!

Alles begint een beetje routine te worden en omdat ik over minder dan 2 weken naar Nederland kom wil ik niet zoveel geld uit geven, dus de weekenden hou ik ook redelijk rustig nu. Het goede is dat het nu lente is en er steeds meer zonnige dagen en aangename temperaturen zijn, zo was het gisteren bijvoorbeeld prachtig weer met een straalblauwe lucht en een temperatuur van 25-30 graden!

Zaterdag 25 maart ben ik naar Principe Pio geweest, en zondag de 26e zou ik met Marlies naar het Prado museum gaan. Nu wisten we dat het van 1700-2000 gratis entree is op zondag dus we hadden rond half vijf afgesproken. Toen we bij het prado aankwamen zag ik een aantal mensen buiten in een rij staan bij een groot gebouw, ik wist niet of dat nou het Prado was of niet. Terwijl ik Marlies even onderbrak in haar gesprek om te vragen of dat gebouw het Prado was, keek ze me een beetje verbaasd aan. Ze zei dat dat inderdaad het Prado was en vroeg waarom ik dat vroeg. Ik zei tegen haar dat de rij van wachtende mensen volgens mij buiten stond. Dus zij keek op en toen zag ik tot mijn verbazing dat de entree van het Prado museum aan de linkerkant was en de rij met wachtende mensen eindigde helemaal aan de rechterkant! Ik vroeg of ze zin had om zo lang te wachten om naar binnen te gaan, we besloten om voor het Prado in een klein parkje te zitten en te kletsen. Toen we een uur later besloten om ergens wat te gaan drinken was de rij de helft korter.

Afgelopen donderdag zijn Sonsoles, Asis en Africa naar Sevilla geweest voor een concours. Het hele weekend was ik alleen thuis, op zich is dat wel lekker maar ik was blij toen ze zondagavond weer thuis kwam, althans alleen Sonsoles en Africa kwamen zondagavond thuis. Het is dan toch wel erg stil in je eentje in een groot en vreemd huis in een vreemd land, maar het is allemaal goed gegaan en volgende week vrijdag ben ik weer 4 dagen alleen thuis omdat ze dan op vakantie naar Portugal gaan en ik pas de maandag erna vertrek naar Nederland.

Toen ik Africa vrijdag van school ophaalde vroeg ik haar waar haar vader was, die was nl niet met hun mee gekomen en nog niet thuis toen ik haar van school op ging halen. Ze zei 'Hij is nog in Sevilla en komt vanmiddag of vanavond thuis in Spanje'. Zo schattig als ze dat zegt want ondanks dat het een heel wijs kind is heeft ze nog werkelijk geen besef van plaatsen en landen, heb er wel even om moeten lachen. Vandaag vroeg ik haar wat ze dit weekend gaat doen, ze deed haar armen wijd en maakte het geluid van een vliegtuig en zei 'we gaan naar Sevilla want we hebben een concours!'. (Afgelopen weekend waren ze met het vliegtuig naar Sevilla gegaan, heeft nogal indruk gemaakt geloof ik ;-))

Maandagmiddag liepen we naar huis en dus langs de Burger King (die ligt eenmaal op de route, kan ik ook weinig aan doen ;-)). Africa vraagt aan mij of we wat bij de Burger King kunnen eten, om ong 1600 krijgt ze haar merienda die ze op maandag altijd thuis krijgt, en omdat ze graag daar wilde spelen en wat andere kindjes zag vond ik het prima. Patatjes met ketchup (wat ze hier uitspreken als ketsjoep haha) en een cola en zij gelukkig. Voor mij een makkelijke middag en zij kon lekker spelen. Ze was lekker druk die dag dus begon ook lekker te zingen en te dansen, hier heb ik uiteraard een filmpje van gemaakt en zal ik zo op de site zetten.

Gisteren had ik spaans wat deze keer een erg leuke en interessante les was. We hadden het over uitspraken van letters, dat sommige letters in het spaans hetzelfde klinken en dat je dus niet altijd weet welke letter je moet schrijven. Even een kort lesje spaans, de volgende klanken klinken hetzelfde;ge - je, gi - ji, lla - ya, lle - ye, llo - yo, lli- yi, llu - yu,ba - va, bo - vo, bu - vu, be - ve, bi - vi, ce - ze en ci - zi, bovendien wordt de 'h' soms wel geschreven maar nooit uitgesproken en kennen ze als extra letter de ñ (nje) in het alfabet.Bijvoorbeeld het werkwoord 'haber' (spreek je uit als aber) wordt door sommigen verkeerd geschreven 'aver', omdatje de 'h' niet hoort en de'b' hetzelfde kllinkt als een 'v'.Mijn lerares is bang doordat de jeugd tegenwoordig veel per sms doet ze steeds minder goed weten met welke letters bepaalde woorden nou geschreven moet worden en of er wel of niet een 'h' in het woord hoort. Dit zie je in Nederland al veel en kan me voorstellen dat het in Spanje met veel letters die hetzelfde klinken terwijl ze anders geschreven worden, of die je helemaal niet hoort, ook veel voorkomt.

Toen ik gisteren Africa van school ophaalde stond er een vrouw flyers uit te delen van de muziekschool, ze sprak ook engels dus heb ik gevraagd of ze op die muziekschool ook zangles geven. Ze vertelde dat dit inderdaad ook gegeven wordt, en dat zij deze lessen geeft. Als ik interesse had kon ik vandaag even langs komen. Dat heb ik vanmorgen gedaan en ik heb met de eigenaren gesproken over de mogelijkheden voor mij, ben niet schatrijk dus ze zouden kijken naar een mogelijkheid om mij een soort 'studentenkorting' te geven. Zodra ze meer weten zouden ze me bellen, ik zit nu dus in spanning te wachten....

Verder realiseer ik me dat 'Afrika' nooit meer voor mij vanzelfsprekend het continentAfrika is. Ik zal altijd als eerst aan dit lieve meisje,die op een bepaalde manier mijn leven heeft veranderd en een plekje in mijn hart heeft,denken.

Liefs Astrid

Jose

Ja Africa is ook gewoon een schatje

Jacqueline

Ja, dat kan ik me goed voorstellen. Als je dat lieve koppie ziet en haar zo enthousiast ziet dansen dan denk je echt niet aan het werelddeel Afrika, maar echt aan Africa! Blijf lekker van haar genieten. Groetjes Jacqueline